OTAVA YO - LOUD AND CLEAR

Artiest info
Website
facebook
label: ARC Music
distr.: Xango

Voor wie de hedendaagse Europese folkscene een beetje volgt, is deze Russische band allicht geen onbekende meer. Dat zou trouwens ook een beetje raar zijn, want de band bestaat intussen toch al dik twintig jaar en is met deze “Loud and Clear” aan zijn elfde plaat toe. Wij leerden ze dan weer kennen dankzij CPL Music, van pionier Christian Pliefke, die zowat in zijn eentje verantwoordelijk is voor het bekend maken van zowat alle Oost- en Noord-Europese muziek, die er enigszins toe doet. Tot die categorie behoren ongetwijfeld de muzikanten -ze zijn intussen al met acht- van Otava Yo, die oorspronkelijk op straat speelden in Sint-Petersburg, maar gaandeweg naar zaal en festival evolueerden.

De formule is kinderlijk eenvoudig: je neemt traditionele liederen of dansen en brengt de naar het heden zodat ze bekend worden bij een(veel) breder publiek. Dat is exact wat achttal doet, aan de hand van een instrumentarium van reikt van rieten fluitjes en doedelzak tot panfluit en drums tot elektrische gitaar, bas, viool en glockenspiel. Het meest opvallende zijn echter de stemmen: elk van de bandleden neemt een deel van de vocalen voor zijn rekening en daar bovenop worden ook nog eens zo’n dik dozijn gaststemmen in de strijd gegooid, wat tot redelijk verrassende en vooral opzwepende en virtuoze resultaten leidt.

Dit is bij momenten punk, bij momenten folk, bij momenten vocale razernij of dito hoogstandjes maar altijd boeiend. Je moet al behoorlijk kwaadwillig gaan luisteren om niet geraakt te worden door dingen als opener “Good Evening” -alle nummers kregen, naast de originele Russische een Engelse titel mee, zodat ook wij, domme Westerlingen tenminste een idee kunnen hebben over de inhoud van de liedjes- “Ah The Woods”of het ronduit hilarische “Tongue Twisters”. Waarmee ik maar gezegd wil hebben dat dit een bijzonder leuke plaat is van een band waarvan ik durf te denken dat je ze best live kunt gaan bekijken. Ik heb er geen idee van, of dat in onze contreien al dan niet gaat kunnen binnen afzienbare tijd, maar één ding is zeker: als ze zich hier durven vertonen, zal ondergetekende flink vooraan in de zaal staan.

(Dani Heyvaert)